Sazenice Rajčat HORNBACH – Rajčata Keříčková Balkonová Výsevné Disky 3 Ks Easy Garden:

Trvalo málo měsíců, než se řízky naklíčily a vstřebaly jako sazenice. Pak několik dalších let řežeme ibišku delším řezem jeho kosterní větve, odstrańujeme na kroužek všechny letorosty rostoucí dovnitř koruny a po několika letech vytvoříme řezem další patro kosterních větví. Samozřejmě že v zájmu bohatého kvetení na bujných letorostech řežeme postranní obrost těchto kosterních větví a to často jen na 2 maximálně 4 očka. Když nám dřevina dosáhla požadovaných rozměrů, tak ji celou a to mimo kosterních větví na jaře řežeme na 2-4 vnější očka a úzkostlivě odstraňujeme na jaře loňské výhony rostoucí dovnitř koruny a nepochybně všechny výhony konkurenčí. On se totiž do Syrie do oblasti Levanty dostal nyní ve starověku jako dřevina vytříbený. Rozmarýna je v oblasti Středomoří pěstována komerčně jako zdroj vonné silice, jenže i jako okrasná bylina. U nich musím upozornit na jednu zkušenost. Don Egolf použil jednu z prvních metod genetického inženýrství a s pomocí účinku derivátu kolchicinu, alkaloidu obsaženého v ocúnu, vyšlechtil nové triploidní kultivary a na trhy byly uvedeny 4 kultivary serie řeckých bohyń a to ‚Aphrodite‘, ‚Diana‘, ‚Helene‘ a ‚Minerva‘ . V USA se šlechtění Hibiscus syriacus věnoval Don Egolf, o kterém ještě uslyším v jedné z následujících kapitol.

Sazenice Vinné Révy

Poupata jedné garnitury se za sebou rozvíjejí od spodní části letorostů nahoru a květ rozkvétá jitro, v noci se zavře a následující den se již opět neotvírá a brzy pak korunní plátky květu opadnou. Velmi si cením kultivaru ‚Ardens‘ pro jeho počasí a dešti odolná poupata a květy. Ibišky tvoří poupata v paždí listů na letorostech a plnokvěté kultivary ba ani tyto květy v paždí listů tvoří ba i ve druhé a v příznivém průběhu počasí nadto ve terciární garnituře. Jakmile přejdou přízemní mrazíky – okolo v druhé polovině května – vysadíme rostliny pryč na záhon. On totiž ibišek raší dokonce v květnu a je-li chladné jaro, tak ba i v druhé polovině května. Optimální půdou pro ibišek je lehčí až středně těžká, propustná půda bohatá na živiny a mírně alkalická. V tomto stadium ibišek podle mé zkušenosti vyžaduje vydatnou umělou závlahu, nikoliv však častou nebo naprosto všední. Jeho pravlastí je totiž jihozápadní Čína a severovýchodní Indie, horské ne však vysokohorské oblasti, kde je v létě značně teplo, v zimě mrzne a kam zasahuje vliv monzunu.

Jinak je tomu u keře komule (tibetský šeřík) Buddleia davidii.

Keře rosotu slaběji a zůstávají menší a jsou přece jen choulostivější na mráz v zimě. Po odkvětu první květní laty komule se rychle vyvíjejí její semena a pokud řezem po odkvětu květní latu neodstraníme, tak ty dvě větévky pod touto odkvetlou neodstraněnou květní latou se vyvíjejí potom pomaleji a slaběji a tak bez průběžného odstraňování odkvetlých květních lat hned další kvetení u komule není tak výrazné, bohaté a působivé. Jinak je tomu u keře komule (tibetský šeřík) Buddleia davidii. Kvůli přítomnosti trní se hlodavci nebojí keře. Krajně škodlivým způsobem ochrany keře ibišku na podzim je přikopčení půdou, jak se provádí u růží. Zatímco ibišek vyžaduje plné slunce a a u mne v nejteplejší poloze mám některé jeho keře vysazeny na západní straně domu v zájmu toho, aby na podzim prodloužil o poznání své kvetenní déle do měsíce října oproti keřům na jižní straně domu, tak růže v těch málo teplých polohách teď u nás lépe prospívají v určitém putujícím polostínu, třeba v polostínu vysokého keře nebo malého vysokokmene ibišku. Stagnující půdní přemokření by mu způsobovalo fyziologické poruchy růstu a hnití jeho dužnatých kořenů, kterými je ibišek právě perfektně vybaven k tomu, aby v nich dlouho udržel vodu v dlouhých obdobích sezonního sucha a v létě pak mezi jednotlivými přívalovými lijáky oddělenými od sebe delšími obdobími sucha a úpalů.

Sazenice Uni Hobby

Provádí preventivní zaopatření jednou během stadium růstu sazenic, nyní po výsadbě okurek do země. 2-3 týdny se rajčata připravují k výsadbě na stálém místě. V nejteplejších oblastech České republiky není a ne v první zimě po výsadbě ibišku nutná jakákoliv ochrana na zimu. Nechci ho stavět do pozice, kterou zastávají dnes mnozí zahradníci, že by měl nahradit růže v nejteplejších oblastech našho státu, kde růže často v plném létě selhávají vlivem vysokých teplot. Obrovské množství místních kultivarů, řádově kolem 150 se pěstuje v Jižní Koreji, kde je Hibiscus syriacus doslova národní kvetoucí dřevinou ve své oblibě předstihující růže a jen dřevité pivoňky se z kvetoucích dřevin v Jižní Koreji mohou v oblibě s Hibiscus syriacus srovnávat. Ten je možné likvidovat mělkou okopávkou celé plochy kolem jahod. Podobně se chová též kultivar ‚Lady Stanley‘, jehož první květy jsou takřka celé bílé a ty poslední bílo-červeně flekaté. Z plnokvětých kultivarů se mi osvědčil kultivar ‚Lady Stanley‘, což je dá se říci svým vzhledem květu polo-plnokvětá změna jedoduchého kultivaru ‚Hamabo‘. Myslím to ba i jako dobrou podnikatelský ideu pro tyto podniky, jelikož krása květu přiměje zákazníka k nákupu ibišků, ktré sice v kontejneru příliš nekvetou a květy mají malé, avšak je možné je jako kontejnerové dřeviny vysadit za plného léta tedy v době kdy ibišek kvete.