Papriky Vysévání A Pěstování

Papriky jsou tropické až subtropické rostliny, které vyžadují vysokou poměrný humidita vzduchu 70-75% a teploty nad 21°C. Nejlépe se jí daří ve vinařské oblasti v Čechách a na Moravě. Každý den kontrolujeme povrch substrátu a v případě, že se objeví na povrchu plíseň, odstraníme jí a dekl pařníku pootevřeme a snížíme tak vlhkost. Koření však hlouběji, takže jim nevadí, pokud substrát na povrchu proschne. Na proschnutí povrchu substrátu rychle reagují tím, že vadnou, zemina by tedy měla být neustále vlhká. Papriky dopěstujete i v pytli, třeba dokonce od substrátu. Jak v době růstu, tak tvorby a zrání plodů jsou okurky náročné na výživu, proto je jednou týdně hnojíme hnojivy pro plodovou zeleninu s vyšším obsahem dusíku. Pěstování paprik (Capsicum annuum) je v našich oblastech o něco složitější než u rajčat. A zapamatujte si, že čím více tepla a světla sazeničkám paprik dopřejete, tím lépe vám budou prosperovat. U paprik je to například firma Libera. I u rajčat vyštípejte kromě 3-5 horních větviček všechny postranní výhony po celé délce stonku.

  • Jsou teplomilné, rostlinám v plném růstu vyhovuje 25-30 °C ve dne a 15-20 °C v noci
  • Semena okurek je nejlépe osévat naplocho přímo do květníků
  • Semena paprik vysévám do květináče koncem února, rajčata začátkem března
  • Krok: semínka sejte do hlouby 0,5 ba i 1 cm