Pěstování Ve Skleníku: Okurky, Rajčata, Papriky, Réva, Salát, Kedlubny
Jakkoli je třeba záhon na pohled skoro čistý, stačí jen trošku prohrábnout povrch půdy a klíčící plevel nestačí a ne vyrůst. Byť i je třeba záhon na pohled takřka čistý, stačí když trochu prohrábnete povrch půdy a klíčící plevel nestačí vůbec vyrůst. U okurek, které potřebují opylení, to dělá špatně klíčící pyl při nedostatku stopových prvků. V době sklizně potřebují ještě větší množství vody. „Výsadba se podařila bez komplikací, ruku k dílu přiložilo na 70 místních lidí a společnými silami jsme tak během 2 dnů zasadili přes 77 tisíc rostlinek, prémiových odrůd rajčat a okurek,“ uvedl Jan Fučík, vedoucí provozu Farmy Bezdínek. Pokud na zahrádce vysadíme odolnější odrůdy z předpěstované sadby a nadto použijeme vertiko systému a přirychlení (skleník, nízký fóliový kryt apod.), můžeme se při troše štěstí bez chemie obejít. Použijeme-li mulčování půdy nebo nízký fóliový kryt, můžeme s určitým rizikem vysévat už počátkem května. Okurky je možné osévat přímo na záhon nebo si sadbu předpěstovat. Semena okurek je možno vysévat přímo do záhonu, a to kolem 20. května. Jestli pěstujete okurky volně na záhonu, v případě avizovaného poklesu nočních teplot záhon přikryjte fólií nebo rostlinky obložte slámou či mulčem. Dříve se doporučovalo k uspíšení vegetace okurek předklíčení semínek ve vlhkém prostředí – na kousku hadříku, ve vatě či buničině. Jemnoostné odrůdy mívají s kolísáním teplot velké potíže a někdy se může stát, že už se nevzpamatují.
- 263Bylinky a přísada
- 100Tropické a subtropické rostliny
- 2, Osivo – používat jen to nejkvalitnější
- 2012 14:04 | Nahlásit
Jemnoostné odrůdy jsou známé tím, že jsou daleko náročnější na teplo jakož i slunečné počasí. Svitanok. Střední-zrání, včelí-dusted, dlouhá-spaned odrůdy. Protože se jedná o popínavou „liánu“, je tento způsob pěstování volbou daleko lepší, než je ten běžný. Půdu v okolí okurek okopáváme velmi opatrně, protože jsou to rostliny mělce kořenící a mohlo by dojít k defekt kořenů. Takové listy otrháme a odstraníme je ze skleníku a nejlépe spálíme. Zaléváme je vlažnou vodou, studená voda by jim způsobila teplotní překvapení. Jedná se o to, že do výšky cca 45 centimetrů musíte odštipovat malé a nevyvinuté okurky a postranní výhonky, které by pouze brzdily vývoj plodiny. Druhým úskalím nakličování je, že naklíčená semínka jsou silně náchylná k zaschnutí – půdu po jejich výsevu musíte udržovat neustále vlhkou. Musíte jen dbát na to, aby rostliny netrpěly nedostatkem vody, což by se negativně projevilo na vyvíjejících se plodech. Pochopitelně s teplotou stoupá též potřeba vody, pozor ale na teploty nižší: klesají-li teploty k deseti stupňům, je lepší zálivku omezit na nutné nejmenší množství (hrozí zahnívání kořenů a spodní části stonku, což je asi Váš případ). V čevnu není zbytí zaštipovat okurky, aby měly dostatek světla.
Hotové jídlo zahustíme kysanou smetanou a podle chuti dokořeníme.
Tato konstrukce, která je opěrným systémem pro rostlinu, poskytuje mnoho výhod oproti záhonu – může jí být například méně spotřebovaného prostoru, ježto se jedná o pěstování „do výšky“, k čemuž je nezbytno místo maximální. Třebaže je vertiko systém časově náročnější a nákladnější, má oproti běžnému pěstování okurek v rovině velké výhody. K pěstování okurek je vhodné používat PVC fólii která ochrání sazenice před případnými poklesy teplot. Doporučovaná hustota výsadby je vzdušnější – zachovávejte rozumný rozestup rostlin, postačí dvě sazenice na metr čtvereční, a to při výsadbě v květnu pro červnovou úroda. Nestavíme každý nový zdroj,“ doplňuje Stodůlka. „Součástí naší farmy bude též ukázkový skleník, kde rádi všem návštěvníkům ukážeme a podrobně vysvětlíme jak pěstování rajčat a okurek na naší farmě funguje,“ doplňuje Fučík. Na 1 m2 se zřetelem
Příprava: Oloupané okurky podélně rozpůlíme a zbavíme semen.
Dodávky na trh budou 12 měsíců v roce. Ještě v letošním roce budeme dodávat následující podobnou usměrňující stanici. Následující problém, který sužuje pěstitele okurek, je jejich časté onemocnění plísní okurkovou. Samozřejmě v zálivce. Hnojení podpoří růst natě a tvorbu nových listů, které nahradí listy, poškozené plísní. Bára F1 a Bohemia F1 řadíme mezi velice rané odrůdy, středně vzrůstné, jejichž největší výhodou je houževnatost proti invektiva obávanou plísní okurkovou. Jejich velkou výhodou je též jejich ranost. Příprava: Oloupané okurky podélně rozpůlíme a zbavíme semen. Sazenice se předpěstují po dobu 12 – 16 dní a vhodná teplota pro klíčení semen je 15 – 18 °C. Teplota by vždy měla být kolem 25 °C. Pokud zjistíme, že kořínky začaly hnědnout, je třeba rostlinky ihned (ne dokonce třeba za 3 dny!) vysadit, nebo je přinejmenším přesadit do většího kelímku. Okurky salátové (hadovky) – jsou většího vzrůstu a mají hladkou slupku, hodí se do salátů a k přímé konzumaci. Používáme-li jako salátové okurky přerostky nakládaček, vybereme si k tomu jen trochu málo rostlin – kdokoli přerostek totiž zastavuje tvorbu nových plodů.
V posledních týdnech se pořádalo pétanquové odpoledne a několik ranních lekcí jógy.
Mnohem lepší a chutnější jsou vskutku salátové okurky a to ne skleníkové, avšak polní. Pro okurky jsou vhodné teplé a středně těžké půdy. V posledních týdnech se pořádalo pétanquové odpoledne a několik ranních lekcí jógy. Přihnojení lze ještě po 2-3 týdnech opakovat. U sterilovaných nakladaček se hořká chuť opravdu po 2-3 týdnech úplně ztratí a nezůstane po ní a ne stopy. Páry často vybírají tento míšenec pro slanování a konzervování: kůra okurky po sobě prochází slanou vodou, takže můžete získat jednotnou a mírně bohatou chuť. 5 stroužky • • 2 slunečník kopru křenovou chuť • 15 hrachu černý pepř • 3 3 bobkový list • l • 100 ml vody 9% roztok octa (na 3 litrové nádobě) • 3 umění. Kromě toho plody skleníkových okurek v létě dlouho nevydrží, a jejich chuť se nevyrovná okurkám polním. Plody měří přes třicet centimetrů, jsou hladké, nehořknou a hodí se pro pěstování ve skleníku a fóliovníkovém krytu.