Pěstování Zeleniny V První, Druhé A Třetí Trati

, Pěstování Zeleniny V První, Druhé A Třetí Trati Prvotní drobné kořínky ubrouskem nebo vatou prorostou a při naší snaze je osvobodit a semenáček přesadit do substrátu může dojít k takovéu poškození kořenového systému, že to pro rostlinu bude vlastnit fatální následky. Oproti domestikovaným jsou totiž o poznání odolnější a nesou geneticky různé resistence proti parazitům, virům atd. Nevýhodou je, že divoké kultivary jsou skutečně nejčastěji drobné kuličky do 1 cm v průměru středního dokonce vyššího palu a chuťově žádná sláva. Setkáme se s nimi nejčastěji při pěstování ve skleníku nebo fóliovníku. Mimo okrasných odrůd za okno, které se mohou osévat takřka po celý ročník. Nicméně ze zralých plodů získáte semínka a můžete to zkusit příští rok lépe. Chcete-li držet po celý sezóna čerstvé papriky z domácí zahrádky, využijte revoluční novinky od finské společnosti Tregren Ltd. Vybrat si můžete buď pro pěstování v „sadbovacích tabletách“, či pro klasické pěstování koupených bylinek, oba tyto způsoby naše minizahrádky Tregren umožňují. Jak minizahrádky Tregren fungují? Já používám jak pro výsev, tak pro dopěstování pouze substráty určené k tomuto ůčelu.

  • Kvalitní osivo je základ – stojí a také málo desítek korun (kontrolujte si počet semen)
  • Pravidelně zalévám, aby nedocházelo k opadávání listů
  • Alternariová skvrnitost
  • Dodržet konstantní teplotu – nevhodné je umístění na radiátoru nebo parapetu
  • Krok: sazeničky musí vlastnit dost místa a světla
  • V listopadu pak ze skleníku odstraníme veškerou vegetaci

Pro ostatní domestikované druhy je vhodná doba výsevu od ledna do poloviny března. Semena druhu Chinense klíčí průměrně 10 dní, nýbrž rostliny mají hodně dlouhou vegetační dobu, kdy plody zrají ba i 120 dní od nasazení květu. Květy nasazené v tomto epocha se pomalu přemění v plody, které mají dobu zrání standardně okolo 90 dní, tedy 3 měsíce. Substrát okolo rostliny papriky by měl být pořád mírně vlhký. Po vzejití a přepichování je nejpříznivější teplota 20-28 °C, v noci teď nižší, 14-16 °C. Obecně je tedy vhodné výsevy ba i do přepichování nechat v domě, kde tyto teploty zajistíme. Pokud jsme vysevali nahusto do výsevního substrátu, tak je vhodné rostlinky přepikýrovat (rozsadit) před tím než se objeví první pravé lístky, abychom moc nepoškodili kořenový systém. Čistotu osiva můžeme zajistit buďto pěstováním každé odrůdy zvlášť v uzavřeném skleníku nebo fóliovniku, nebo uzavřením květu před jeho otevřeím do ZIP sáčku. Koncem února můžeme do studeného skleníku vysazovat předpěstovanou sadbu salátu a kedlubnů, kterou jsme si předpěstovali nebo zakoupili. Do hodně suchého substrátu opatrně přidáváme vodu a vždy pečlivě promícháme, aby nám nevnikla suchá místa a naopak mokré hrudky.

Dále botanicky rozlišujeme a také různé variety.

Papriky a chilli papričky dobře porostou v substrátu s příměsí perlitu, který půdu provzdušní a stabilizuje v ní vlhko. Štítek můžeme pořídit zapichovací, který umístíme do substrátu vedle stonku rostliny, nebo přivazovací, který přímo na stonek uvážeme. Štítek načež popíšeme nejlépe tužkou, která je odolná proti vodě ba i slunečnímu svitu. Jinak totiž dojde ke spálení a opadu stávajících listů a papričky si budou muset vytvořit nové listy, které jsou už proti silnému slunečnímu svitu odolné. Rozlišujeme mangold listový, jenž má bohaté, bublinaté a velké listy, a mangold řapíkatý se zesílenými řapíky. Dále botanicky rozlišujeme a také různé variety. Variety také rozlišujeme u druhu Capsicum baccatum, konkrétně se jedná o C. baccatum var. Mezi původní divoké variety patří kupříkladu Tepin (Guatemala). Mezi nejznámější pěstované odrůdy patří Aji Lemon Drop, Bihop’s Crown nebo dejme tomu Sugar Rush Peach. Ustavičně drobné, však naopak podlouhlé odrůdy mnohdy se špičkou na apexu se označují jako Pequin (či Piquin). Některé můžeme vyvolat sami, s jinými nenaděláme nic. Na paprikách můžeme ještě nalézt Třásněnku západní nebo Molici skleníkovou, jenže většinou nejde o zásadní nebezpečí pro rostliny.

Takže bych opravdu doporučil získat prvotní zkušenosti u jiných druhů a posléze až vyzkoušet C. pubescens. U ostatních divokých druhů se klíčení může protáhnout až na 2-6 měsíců. Z divokých variet je možno jmenovat Hawaiian, Malaga Bird nebo Aji Bravo. Z divokých variet je možno jmenovat třeba Aji Charapita nebo Pimenta da Neyde (Brazílie). Setkáme se nýbrž a také s bezmála nepálivými kultivary (Aji Criollo). Ve výsledku se tedy setkáme se dvěma typy osiva. Druhý typ osiva pochází z izolovaých plodů a krom vzácných genetických mutací s sebou žádné riziko nenese. Pojmem čistota osiva označujeme její genetickou kvalitu. Ačkoli z takového křížení vyroste normálně vypadající plod, semínka z něj nesou zcela novou genetickou informaci – jedná se o hybridní F1 osivo. Pokud jsou nadto semínka diamterálně odlišná co do velikosti, jedná se s největší pravděpodobností o tzv. kukačky (nechtěné hybridní osivo, povíme si pozdě). Spíše to zmiňuji pro to, že u nás koupit takové osivo, aby opravdu vyrostlo co má, je často nadlidský úkol. Jedinou nevýhodou je, že takové osivo je obyčejně dražší a hůře k sehnání, poněvadž je s tím opravdu docela práce. Jedná se také o ideální odrůdy na přípravu omáček, poněvadž z několika málo plodů jí můžeme připravit desítky litrů.

Capsicum frutescens je typické pro své kořeněné aroma, intenzivní pal a jedinečnou chuť.

Odrůdy tohoto druhu rostou ve formě středních kompaktních keříků se stovkami plodů, většinou menších rozměrů. Výhodou u koření z C. frutescens je, že se aroma krásně rozline do celého pokrmu a dá mu tak skrz naskrz jiný nádech. U C. annuum, C. baccatum a C. frutescens se pohybuje od 1 do 3 týdnů, u C. chinense a C. pubescens většinou okolo 2-4 týdnů, jenže též více. Capsicum frutescens je typické pro své kořeněné aroma, intenzivní pal a jedinečnou chuť. S dostatečnou přípravou a dobrý péčí pro nás bude pěstování čistý relax. Tento problém nejčastěji nastává při pěstování v truhlících, kam se pěstitel snaží umístit co nejvíce odrůd vedle sebe. Pokud člověk plánuje pár sazenic pro nasušení nějakého toho odvar, je asi nejrozumější jít cestou bílé zářivky nebo LED světla. Lze upotřebit žárovky ba i zářivky podle prostoru, který potřebujeme pokrýt. Pouze prodejce, který si takovou péči s osivem dá, si zaslouží opětovnou objednávku příští sezónu.